Wat is paardencoaching en hoe werkt het?

Anderen Coach coacht samen met paarden. Paarden zijn eerlijk in hun communicatie. Het paard is een kuddedier en vanuit zijn natuur weet hij dat hij afhankelijk van de ander is om te overleven. Iedereen in de kudde heeft een plek. Om te overleven zijn zij meesters in de non-verbale communicatie. Zelfs de kleinste verandering in je lichaam (denk aan ademhaling, spierspanning, kloppen van het hart etc) herkennen paarden en kunnen hierop reageren. Dat maakt paarden heel sterk in hun (non) verbale communicatie. Als mens zijn we ook afhankelijk van andere mensen. Kijk maar naar je werk, je partner, je kinderen. We hebben allemaal wel een afhankelijkheid.

Paarden geven je feedback over hoe je (non-verbaal) communiceert. Deze pure feedback helpt ons om meer bewust te worden van de effecten van ons gedrag, gedachten en gevoel. Door het ervaringsgericht werken kunnen de opgedane inzichten direct vertaald worden naar de dagelijkse praktijk.

“Marjan ontdekte door het coachen met paarden welke ballen ze allemaal in de lucht had en wat echt belangrijk voor haar was”.

Paarden zijn bijzondere coaches. Zonder er een oordeel aan te verbinden, laten ze zien wat zij voelen bij jouw gedrag en houding. Doordat de paarden direct reageren op wat ze op dat moment ervaren komen we doorgaans sneller tot de kern dan wanneer je coacht zonder paard. Je kunt ook veilig oefenen om zo je zelfinzicht te vergroten. Daarnaast kan het paard tijdens de sessie zorgen voor steun en troost.

De paarden waarmee we werken leven in kuddeverband, zodat hun gedrag zo natuurlijk mogelijk is. Ze zijn gewend aan het contact met mensen en zijn vriendelijk en nieuwsgierig. Ook voor mensen met angst voor paarden is het een zeer mooie uitdaging om mee te doen. Alle opdrachten doe je vanaf de grond, niet op de rug van het paard.

Veelgestelde vragen

Ja zeker! De activiteiten worden afgestemd op jouw mogelijkheden. Alle activiteiten zijn vanaf de grond, dus er is altijd wel iets wat we kunnen doen.

Je kunt gewoon meedoen. Je hoeft namelijk geen ervaring met paarden te hebben. Tijdens het coachen met paarden wordt niet op het paard gereden, alle activiteiten zijn vanaf de grond. Ook de activiteiten passen we aan aan jouw mogelijkheden.

Teambuilding met paarden biedt de mogelijkheid om eens met andere ogen te  kijken naar wat zich in een team afspeelt. Het werken met paarden biedt hierbij een breed scala aan mogelijkheden en groepsoefeningen. Deze kunnen variëren van plezier maken tot diepgaande inzage van de dynamiek binnen een team. De paardenkudde kan een metafoor zijn voor een optimaal functionerend team.

In de verschillende programma’s is een voorstel gedaan voor een aantal sessies. Afhankelijk van de vraag en jouw bewustzijn, ervaring en bewustwording kunnen dat meer of minder sessie worden. Er is geen vooropgesteld plan. Alle sessies zijn maatwerk.

De coach stelt vragen tijdens het intakegesprek. Aan de hand van de vragen die je hebt en waar je tegenaanloopt gaan we aan de slag. Tijdens de coachsessie doe je een of meerdere activiteiten met en misschien ook zonder paard. Als coach faciliteer ik de activiteiten en kijk hoe je met het paard omgaat. Ook kijk ik wat het paard doet tijdens de activiteiten en hoe jullie op elkaar reageren. Door de reactie van het paard worden thema’s en inzichten duidelijk en gaan we hiermee aan de slag. Het werken met paarden wordt vaak als heel direct en intens ervaren.

Mensen die fantastische resultaten behalen door mijn diensten, zeggen:
Anneke (Directeur): “Spikkel wist precies de vinger op de zere plek te leggen.”

Pernille (zorgmedewerker): “Ik heb fijne sessies gehad. Ria geeft een vertrouwd gevoel en straalt rust uit. Ze neemt ook echt de tijd voor je. Ik heb er meer uitgehaald dan ik van tevoren had gedacht.”

Klant en paard